Wednesday, July 27, 2011

::5S::

Salam...

Seperti yg kalian sedia maklum, Konsep 5S mula diperkenal di negara Jepun pada awal tahun 1980an. Tujuannya menjadikan tempat kerja selesa dan kemas. Kejayaan pelaksanaan Program 5S di negara itu, terutama dalam sektor perindustrian, telah membawa kepada penggunaannya secara meluas di seluruh dunia pada hari ini. Di Malaysia, konsep itu mula diperkenal pertengahan tahun 1980an dan telah dipraktikkan dalam sektor swasta terutama syarikat-syarikat multi-nasional.

5S yg di maksudkan ialah :

i) SEIRI - SISIH
Mengasingkan barang-barang yang tidak diperlukan
di tempat kerja dan membuangkannya

ii) SEITON - SUSUN
Susun barang-barang yang diperlukan dengan teratur
supaya ianya mudah diambil untuk digunakan

iii) SEISO - SAPU
Bersihkan tempat kerja anda dengan rapi supaya tiada
habuk di atas lantai, mesin dan perkakas

iv) SEIKETSU - SERAGAM
Memelihara taraf penjagaan kebersihan dan penyusunan
tempat kerja yang tinggi pada setiap masa

v) SHITSUKE - SENTIASA AMAL
Melatih pekerja mematuhi peraturan penjagaan
kebersihan yang baik dengan sendirinya

Tp sejak kebelakangan ni, aku telah mempraktikan cara 5S aku yg tersendiri.. Smlm dan ari ni aku agak kebizian ckit coz dok sibuk wat 5S... utk sesape yg tak tau ape 5S yg aku dh wat, meh aku nk bg korang tau...

i) S - Sarapan pagi sampai kul 10.30 am...
ii) S- Sembang2 sampai tengah hari...
iii) S - Sakat member biar keadaan jd gamat.... 
iv) S - Susun kertas yg tak bersepah...
v) S - Sepahkan surat ats meja... konon2 nmpk mcm bz...

Amalan ni selalu aku praktikan time mood bos aku suam2 kuku... kalau korang nk ikut, ape salahny... dgn segala hormatnya di persilakan... tp akibatnya, korang tanggung lah sendiri k... gud luck =)

12 comments:

  1. hahah lawak lah akak nk praktik kan gak lah pasni heheh

    ReplyDelete
  2. bagus saleha..baguss!!keep it up

    ReplyDelete
  3. wekekeke... lets join the club...

    ReplyDelete
  4. hikhik.. terbaiklah! kalo akak pulak time bos takde 5s are:

    1) shatting
    2) slogwalking
    3) saca suratkhabar
    4) sheck email, fwd email
    5) saca buku/majalah

    BOLEH???

    ReplyDelete
  5. wekekekeke... ni 5S akak, tp version izz sebut yer... terbaeekk lah kak...

    ReplyDelete
  6. k. syue pun selalu praktikkan kn?? cume malu jer nk mengaku kn... ngeh3x...

    ReplyDelete
  7. Ada ler skit lebih-lebih kurang tu........

    ReplyDelete
  8. ngeh3x... kan btul... sy dpt merasakanny..

    ReplyDelete
  9. 5S yang begitu praktik untuk kita semua..akak sukooo..

    ReplyDelete
  10. hehehehe... majulah 5s utk kite semua..

    ReplyDelete


Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Copyright 2013 Templates Reserved for Azalea™ | Designed by © Nurulchumel | All Rights Reserved™