Friday, July 12, 2013

::Menu Iftar - Day 2::

As-salam...

Seperti bulan2 lain, bulan Ramadhan ni aku tak tukar pun waktu masuk kerja iaitu still lagi 8.30am - 5.30pm... Bulan2 pose ni Putrajaya mmg dari arah mana sekalipun akan jammed coz semua berebut2 nk balik awal.. Bulan puasa ni kalau aku kluar opis kul 5.30pm, mesti sampai umah kul 6pm.. nk di ikutkan rumah sekangkang kera jer pun dr opis.. papepun, syukur masih sempat utk memasak hidangan berbuka puasa..

Dah masuk hari kedua puasa, aku dan En. Asben tak de beli kuih muih mahupun makanan lain di bazaar.. malas nak bersesak2 dan kami bertekad untuk mengurangkan pembaziran di bulan mulia ini.. Sebagai langkah mengelak pembaziran, maka buka puasa hari ni aku tak masak pape coz lauk berbuka hari pertama dan kedua masih berbaki lagi.. huhuhu.. kononnya nak makan sahur tadi.. tapi kami tak sedar bunyi alarm.. sudahnya terjaga kul 6.20am.. hehehehe..

Anyway, hari ni nak share resepi menu berbuka puasa kami semalam...

Menu Iftar : Ayam goreng tepung + Sotong padprik + Sambal belacan



Resepi Sotong Padprik :

Bahan2 :
- Sotong, kacang panjang, carrot, pucuk jagung, daun limau
- Bawang merah (hiris) & putih (ketuk), serai, halia (tumbuk), sos tomato & cili

Cara Memasak :
- Tumis bawang merah & putih, serai, halia daun limau 
- Masukkan sos tomato & cili + stok ayam
- Masukkan kesemua sayur dan sotong


Resepi Sambal Belacan :

Bahan2 :
-Segenggam cili api, 2 batang cili besar &  Belacan

Cara Penyediaan :
- Goreng semua bahan dgn sedikit minyak
- Tumbuk hingga lumat

FYI, sambal belacan ni dibuat oleh En. Asben from A-Z.. sibuk nak makan sambal belacan mcm mak buat katanya.. so aku suruh dia call mak then buat sendiri.. so itu lah hasil air tangan beliau... mak duk tergelak2 masa anak dia call.. mana taknya, nak wat sambal belacan yg simple tu pun duk call mak sampai 2-3 kali.. bile time makan, ade plak dialog yg terpacul :

Asben : Kenapa tak sama mcm sambal mak erk?
Aku : Mak guna belacan lain.. kan mak dah cakap belacan mak tu sdp.. kita ni duk guna belacan Mydin jer..
Asben : kalau mcm tu nanti kita blk kampung suruh mak buatlah byk2 masuk dlm tupperware nanti kita bawak blk
Aku : Eh, apa plak tapau yg dh siap.. mintak tlg mak belikan belacan jer lah.. abg kan dh pandai wat sendiri..
Asben : (senyum2 kambing)
Aku : Malas nk buat sendiri sebenarnya kan?
Asben : :)

Add captio

8 comments:

  1. aku pun tak tukar wp..menten masuk 8.30 gk beb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. Time g keje clear kan? best jer..

      Delete
  2. xpnah lgik uat sambal belacan yg goreng....nk test ler...goreng belacan 2, abes le bau 1 aprtment?? kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. x bau sgt.. sebab belacan biasa.. baunya tak mengancam.. hehehehe..

      Delete
  3. menceces lg air liur. aiyoooooo... makruh kah puasa akak ni? bahaye stalk blog lea siang2, kena tgk malam br x kecur lidah (alahai mcm baby pulak asik menitis airliur tanda mengidam) ^__^

    cantik dik ko susun drumstick mcm tu. x terpikir pulak nk hidang gitu. kalo akak buat, mesti izz dgn anah tekap kedua tapak tangan di pipi, membulatkan mata sebesar2nya dan ckp "wah...... sedapnya ayam mak masak.... mcm upin ipin...." gitu kan, imajinasi harus tinggi ;)

    **dialog bawah tu mmg lawak. tersenyum cimpol akak membacanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo.. sorilah kak kalau sbb lauk2 tu wat makruh puasa akak.. kene sediakan sapu tangan lain kali sblm baca blog.. kalau sapu tangan tak memadai, tadah besen terus.. kehkehkeh..

      ermm... betul3x.. ipin nak ayam goreng.. ermmm.. sedap3x..

      Kehkehkeh..

      Delete
    2. "besen"??? tahniah, adik semakin mengenali akak. **mood syahdu

      Delete


Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Copyright 2013 Templates Reserved for Azalea™ | Designed by © Nurulchumel | All Rights Reserved™