As-salam..
Weekend baru ni program sangatlah padatnya.. lets story 1 by 1 ok.. berbuka puasa di rumah mak sangatlah haven.. mcm2 ada.. abis diet aku! makan ramai2 mmg best wooo.. adik beradik mak silih berganti datang.. so memang sentiasa penuh lah juadah atas meja.. *___*
Sabtu tengahari kami gi servis kete then singgah kedai di Sungai Pelek untuk beli stok lauk kat umah mak.. bestnya duk kampung weiiii.. semuanya murah + segar + beso.. terkejut beruk aku bila bukak tong ikan kat kedai tu, aku tgk bapak lah beso2 ikan n sotong... apa lagi, terus grab.. smlm wat ikan bakar.. ermm.. yummy!! cencaru bakar adalah febret kami laki bini..
**Harga barang semakin melambung tinggi skrg ni.. apo nak di kato?? Senyum tak perlu kata apa2...**
Masuk bab memasak, aku telah mencuba satu lagi resepi baru yg boleh dikatakan menjadi gak lah cobaann aku.. Alhamdulillah.. Resepi tersebut ialah Ayam Percik.. let's sharing together..
Rebus ayam dgn garam..
Perap dengan bahan kisar
(serai, cili api, kunyit, halia, lada putih, bawang merah & putih)
Bakar ayam seketika sampai agak garing..
Now prepare utk kuah pulak..
- Tumis bahan kisar
(bwg merah, putih, cili api, halia, 6 btg cili kering, gula kabung & kunyit)
- Last sekali baru masukkan santan & stok ayam
- Tuanglah kuah tu atas ayam yg dh di bakar tadi..
Taraaaaa...
*** Selingan sikit ***
Tiap kali bulan pose, aku WAJIB dapatkan dua kuih ni..
Tepung pelita + kole kacang..
(sedang telan air liur)
Add caption |
Salam
ReplyDeleteai saya ida newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com
Waalaikumsalam
DeleteTQ sudi jd followers..