As-salam..
Perbualan 2 malam lepas bersama En. Asben dlm BBM :
Aku : Abg mlm ni nk mkn ikan sardin msk sambal or ikan tenggiri msk lemak?
Dia : Tenggiri masak lemak
Aku : Baeek boss!
Maka, hari ini aku ingin kongsikan sedikit resipi yg tak seberapa ini...
Bahan2 masak lemak tenggiri :
- Bawang merah, bwg putih, cili api, kunyit hdp n halia (blend)
- Serai (ketuk)
- Daun kunyit
- Asam Keping
- Santan kotak
- Ikan tenggiri
Cara memasak :
- Tumis bahan yg dh di blend dgn sedikit minyak
- Tumis sampai naik bau dan agak kering
- Masukkan daun kunyit, serai n asam keping
- Masukkan garam dan stok pati ayam secukup rasa
- Masukkan air masak dlm 3 gelas
-Bile dh mendidih, masukkan santan then kacau perlahan2 dgn api kecil
-Last sekali br masukkan ikan
Maka, inilah hasilnya...
Masak lemak tadi di kawankan pula dgn sayur sawi tumis sos tiram
Bahan2 utk tumis sayur :
-Bawang merah & putih
-Udang
-Sos tiram
Cara Memasak :
-Tumis bawang merah n putih sampai naik bau
-Masukkan udang
- Masukkan sos tiram ikut citarasa
(xperlu letak garam sbb sos tiram dh bagi perasa pd sayur)
-Last sekali br masukkan sayur
Dan hasilnya...
No comments:
Post a Comment