Lama dah rasanya tak citer pasal projek kat dapur.. Anyway, pada cuti panjang awal tahun ari tu, aku berkesempatan main masak2 kat umah mak... FYI, En. Asben sgt suke giler mkn ikan bakar.. hari2 pun tak pe.. So, aku pun cuba utk cari resepi terbaik utk di sajikan pd beliau... Pernah dulu kami gi bercuti ke Cherating dan makan di salah satu gerai ikan bakar yg ade kat ctu.. mmg marbeles giler! sampai skrg masih terasa kesedapannya.. So, En. Asben telah bertitah utk aku cuba wat resepi cam gtu gak.. setelah selesai research yg di jalankan, maka berikut adalah hasilnya :
Serai, cili api, belacan, bwg merah, bwg putih & halia..
Ada lagi bahan tak cukup iaitu bunga kantan & lengkuas..
Blend semua sekali bahan2 di atas..
Tumis bahan2 tadi bersama cili kering yg telah di kisar terlebih dahulu...
Bile dh agak2 kering2, masukkan air asam jawa..
Lumurkan sedikit minyak pada daun pisang..
Bubuh hasil tumisan tadi pd ikan & bungkus dgn daun pisang...
Then bakar atas kuali leper dgn api yg kecil dalam 15-20 minit..
Maka, hasilnya......
Cencaru bakar..
Sotong bakar hasil resipi yg sama..
Air Asam..
(Tomato, belacan bakar, cili api, bwg merah, air asam & gula)
Selamat mencuba & selamat menjamu selera..
Hepi weekend!
Yummy...
ReplyDelete^___^
Deleteohooiii sedapp sangat nie..
ReplyDeleteselamat mencuba.. *___*
Delete