Berbalik kepada tajuk, ini mmg cubaan pertama kali aku masak kari seumur hidup... Dah lama sbnrnya teringin nk makan kari kepala ikan.. nk mkn kat kedai, tak puas.. mahal plak tu.. means, kenalah masak sendiri kalau nk kepuasan tu hadir..
Kebetulan family in law dtg ari tu, so aku pun trylah masak kari kepala ikan ni.. lepas puas menggoogle dan menanyakan org2 tertentu, maka, inilah hasilnya...
Blend bwg merah, bwh putih, cili api & halia..
Serbuk kari, serbuk cili & Asam jawa..
Daun kari masukkan time menumis bahan kisar tadi..
Santan adalah bahan yg paling last di masukkan..
Bahan utama kari ni iaitu kepala beserta badan dan juga ekor beliau..
Nak sedap, kena taruk tomato n bendi...
Sebelum mendidih...
Dan hasilnya....
cubaan pertama yg berhasil yea Aza...nyum3!
ReplyDeleteAlhamdulillah Ann.. :)
Deletewahhhhh..sedapppp..
ReplyDeleteKo tak rase mana ko tau sdp? hehehehe
DeleteYummy...
ReplyDelete*___*
Deletemabelles la lea... nampak sedap :)
ReplyDeletehehehe.. nmpk jer mcm sdp kak.. ;)
Deletekelasssssss kak ton masak kari masuk belog..huahuahuahhh.aku masak kari simple gila.bawang merah n putih hiris je.takde nak masuk2 cili padi n halia.sebab tak tahu sebenarnya.hahah.patut la kari aku tak sedap sangat walaupun menjilat jari jugak.eh,glemer kak ton masuk harmoni sape ntah kawin tu...ihihihi
ReplyDeleteAla jemah, kak ton campak2 jer bahan2 tu.. petik ape yg ade kat blakang umah.. mane yg tak de, kak ton mintak kat jiran sblh.. kehkehkehkeh...
DeleteJemah br tau ke yg kak ton ni mmg muka magazine?
kahkahkahkah..